edelmetalenSpreiding is belangrijk in iedere beleggingsportefeuille. Er kan gespreid worden over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, vastgoed, valuta, edelmetalen, etc. Door te spreiden wordt het risico ingeperkt, aangezien de verschillende beleggingscategorieën meestal niet allemaal tegelijk dezelfde kant op bewegen.

Ook binnen een categorie kan worden gespreid. We kijken hier specifiek naar de edelmetalen. Voor beleggers zijn vier edelmetalen belangrijk: goud, zilver, platina en palladium. Ieder heeft z'n karakteristieke eigenschappen en z'n eigen unieke dynamiek van vraag en aanbod. Dat laatste is erg belangrijk voor de prijsvorming. Er zit een behoorlijke variatie in de prijspatronen van de verschillende metalen. 

De onderstaande infographic verteld het verhaal van ieder van de vier belangrijkste edelmetalen. Het laat ook de verschillende vraag en aanbod factoren zien voor ieder van de metalen en waarom spreiding binnen de edelmetaalportefeuille belangrijk kan zijn voor beleggers.

 

Courtesy of: Visual Capitalist